• BITCOIN/TL
    1973546,666
    % 0,24
  • ETHEREUM/TL
    94457
    % -0,02
  • BNB/TL
    19164.49
    % 0,71
  • TETHER/TL
    32.38
    % 0,14
  • DOGECOIN/TL
    4.66
    % -0,63
  • SHIBA INU/TL
    0.00073162
    % -0,13
  • LITECOIN/TL
    2644.17
    % 1,32
  • RIPPLE/TL
    16.39
    % 0,70
Kkm
Merkez’den yeni karar: Bugün devreye girdi
Merkez Bankası, kur korumalı mevduat (KKM) ile ilgili yeni bir karar açıkladı. 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek KKM hesaplarında prim ödemesi vade sonunda yapılabilecek.
Merkez’den KKM’de yüksek prime kısıtlama
Merkez Bankası büyüklüğü 121 milyar doları aşan kur korumalı hesaplar için harekete geçti. Bankaların Hazine’den Sorumlu GMY’leri ile görüştüğünü söyleyen kaynaklar yüzde 30’lara varan döviz dönüşümlü KKM hesaplarına verilen primlerin yasaklayacağını söylüyor.
Bankalar KKM’de Prim Ödemeyi Durdurdu
Bankacılık kaynaklarına göre, bazı bankalar dövizden TL'ye dönen KKM hesaplarına önden prim ödeme uygulamasına son verdi.
Kimse bilmiyor: Negatif faizli tahvil mi, KKM faizi mi?
Bankacılık sektöründe gerçek kişilerin TL dönüşüm oranına ek hedef getirilmesi ve diğer düzenlemeler sektör kaynaklarının deyimiyle krize neden oldu. Sektör şu an "Negatif faizli tahvil mi, KKM faizi mi?" sorusunun yanıtını arıyor.
KKM saatli bombaya dönüştü
Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medya hesabından KKM sisteminin saatli bombaya dönüştüğünü değerlendirdi.
Dövize hücum
Kur korumalı hesaplarda vade sonu döviz talebi arttı. Bankacılık sektröü kaynakları, çalışanların müşterilerin KKM’de kalması için prim ve opsiyonları arttırdığını vurguladı.
KKM’daki kur yükselişi Merkez Bankası ve Hazine üzerindeki yükü artırıyor
Kur Korumalı Mevduatlarda artışa eşlik eden kurdaki yükseliş TCMB ve Hazine’nin üzerindeki yükü artırıyor. Bankacılar haftalık 6 ile 12 milyar dolar arasında Kur Koruma itfası yaşanacağını belirtiyor.
Kur makasındaki artış KKM yapan tasarrufçuyu vurdu, 3 ayda 467 dolar kaybetti
14 Mayıs’a sayılı günler kala döviz piyasasında hareketlilik yeniden başladı. Kur makasında KKM'yi de vurdu. Üç ay önce 10 bin dolar karşılığı KKM yapan tasarrufçu, dün itibariyle TCMB kurundan eline geçen TL ile kabaca 9 bin 500 dolar satın alabildi.
KKM faiz sınırı kaldırıldı, TL faiz oranı yüzde 31’e dayandı
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanı ve vade sınırı kaldırıldı. KKM faizi yüzde 25'lere kadar yükselirken TL mevduat faiz oranları da yüzde 31'e kadar çıktı.
Ekonomi yönetimi KKM’ye ince bir ayar yaptı
Normal vadeli mevduat ile KKM faizi arasındaki makas kapanacak. Bu sayede seçim öncesinde döviz kurlarında yaşanabilecek olası bir artışın önüne geçilmesi hedefleniyor.
Döviz talebininin azaltılması için KKM hesabı devreye sokuldu
Merkez Bankası, döviz yükümlülüğü bulunan şirketlere bir ay vadeli KKM hesabı açma imkânı tanıdı. Hesaplar, TL olarak da açılabilecek.
Kur Korumalı Mevduat, 10 hafta üst üste yükseliş kaydetti, yeni rekor kırdı
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki yükseliş devam ediyor. KKM'de biriken toplam para 1 trilyon 639 milyar 790 milyon liraya ulaşarak yeni zirveyi gördü. KKM hesapları son olarak 6 Ocak haftasında 1 trilyon 370 milyar 9 milyon liraya kadar düşmüştü.
Mevduatta yüzde 60’lık liralaşma hedefi neredeyse yakalandı!
2021 sonlarında başlanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının da etkisiyle 2022 yılına damgasını vuran mevduatta “liralaşma”, bu yılın ilk iki ayında artarak devam etti.
Bankaların KKM’de yeni formülüne Merkez’den uyarı
Merkez Bankası TL cinsi KKM’nin vadesi dolduğunda müşterisine döviz alıp döviz dönüşümlü KKM öneren bankaları döviz talebini arttırdıkları gerekçesiyle uyardı. Merkez Bankası uygulama sürerse bu tür KKM’lerin döviz dönüşlü kabul edilmeyeceğini belirtti.
Daha Fazla İçerik Yükle